Tiramisu

Tiramisu

500g mascarpone (ja osobiście wybieram Epiu lub Galbani)
10 jajek
5 łyżek drobnego cukru do wypieków

biszkopty
mocne espresso
likier Amaretto wg.uznania

kakao (najlepiej nie słodzone, ja uzywam Decomorreno)




Zaparzyć kawę. Ja robię z ekspresu, lekko słodzę. Przelewam do płaskiego naczynia by wystygła i dolewam Amaretto (nie więcej jak 1:1)

Z żółtek i cukru ubić puszysty kogel-mogel. Połączyć z mascarpone - jeśli deser będzie w oddzielnych pojemniczkach można to zrobić mikserem/blenderem jeśli w jednej dużej formie raczej polecam delikatnie wymieszać.  
Pianę z białek ubić na sztywno i bardzo delikatnie połączyć z masa żółkowo-serową.
Testowanie w międzyczasie dozwolone.

Teraz układanie: Biszkopty maczać w kawie układać na dnie naczynka, nakładać masę jajeczno-serową, posypywać kakaem i od początku - zwilżony biszkopt, masa, kakao.Warstwy są zazwyczaj 3. Ostatnia to zawsze kakao;)

Jak warstwy wypełnią pojemniczek walcząc ze sobą wstawić do lodówki na min 2h. 
Po tym czasie można już bez wyrzutów sumienia konsumować;D


Smacznego!







0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Cookies

Blog używa informacji zapisanych w plikach cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Polityka odnosi się do plików cookies w obrębie bloga Pink Cloud Party Zapoznaj się z polityką plików cookies bloga.

Facebook Updates

Meet The Author